Falunkról

Kakucs község a közép-magyarországi régió (Pest megye) déli részén, Dabas város kistérségében található, területe 21,8 km2, népessége valamivel több, mint 2700 fő.

Elhelyezkedés, közlekedés

Inárcs és Újhartyán, nagyobb léptékben Budapest (~40 km) és Kecskemét (~50 km) között fekszik, az M5-ös autópálya mellett. Bár nem tartozik közvetlenül a budapesti agglomeráció területéhez, busszal, személyautóval, teherautóval könnyen és gyorsan el lehet jutni a fővárosba az autópályán haladva. A szomszéd falut (Inárcs) a Budapest-Kecskemét vasútvonal érinti (Inárcs-Kakucs vasútállomás), Kakucsról viszont csak autóval van közel a vasútállomás, mert megszüntették az összekötő buszjáratot. A busztársaság azonban sűrűn járatja autóbuszait a kakucsi Fő utat, azaz községünk teljes hosszát átszelő Újhartyán-Budapest és Újlengyel-Budapest vonalon. Sokan választják a mindennapos ingázást, hogy egyaránt kihasználhassák a közeli főváros és a falu által nyújtott lehetőségeket, azonban a környező falvak, valamint az alig több, mint 10 km-re fekvő Dabas város jelentősége sem hanyagolható el.

Környezeti tulajdonságok

Az éghajlat az Alföldre jellemzően szélsőségesen kontinentális, az éves hőingadozás nagy, az éves csapadékmennyiség valamivel alacsonyabb az országos átlagnál. A környék állóvizeit a Duna-völgyi főcsatornával lecsapolták, tönkretéve ezzel a vizenyős tájra jellemző gazdag élővilágot. A 2180 hektárnyi terület északi része többnyire akáccal, nyárfával és fenyővel beerdősített futóhomok, elszórtan régi tölgyesek, a nyugat-délnyugati részen jobb minőségű réti és mezőségi talaj található. Földúton Monor irányában, az erdős északi részen terül el a védett pótharasztpusztai ősborókás.

Kulturális élet

Falunkban élénk kulturális élet folyik, amiben több helyi egyesület képviselteti magát. Színvonalas rendezvények teszik színessé, érdekessé a község mindennapjait. A változatos programokból mindenki érdeklődési körének megfelelően csemegézhet.

Falunk lakói összetartóak, kis település lévén szinte mindenki ismeri egymást. Szerencsére nálunk még fellelhetőek a régi szokások, a hagyományok tisztelete.

Forrás és bővebb leírás: Wikipédia - A szabad enciklopédia
Községünk honlapja: http://www.kakucs.hu

Régi faluképek

001 002 02 03 07 08 09 10 11 14 15 16 21 22 23 24 25 26 27 28 29