Versenyeredmények, kitüntetések

Diákok

2008/2009-es tanév eredményei

A 2008/2009-es tanév eredmények

Iskolai tanulmányi verseny győztesei

2. osztály

 1. Pöppl Barbara
 2. Takács Tímea
 3. Varga Dániel

3. osztály

 1. Svébis Vanessza
 2. Bodor Marcell Márió
  Maczák Marcell
  Prohászka Alexa

4. osztály

 1. Prohászka Patrik
 2. Neisz-Neiszer Róbert
 3. Szűcs Dávid

5. osztály

 1. Volf Petra
 2. Takács Nikolett
 3. Lukatsik Babett

6. osztály

 1. Tóth Mercédesz
 2. Pribék Mihály
 3. Veress Gréta

7. osztály

 1. Balla Zsófia
 2. Márton Andrea
 3. Horváth Angéla

8. osztály

 1. Klauz Ágota
 2. Perutek Bernadett
 3. Tóth Fruzsina

Dabasi vers- és prózamondó verseny

I. helyezett: Volf Petra, 5. osztály VI. helyezett: Spanyiel Tibor, 3. osztály

Dél-Pest megyei Regionális Karáj fesztivál - Örkény

Vers kategóriában

Ezüst fokozat: Márton Andrea, 7. osztály Bronz fokozat:
 • Farkas Csaba, 4. osztály
 • Tóth Mercédesz, 6. osztály

Vas oklevél: Magyar Alexandra, 8. osztály

Mese-próza kategóriában

Vas oklevél: Volf Petra, 5. osztály

Néptánc kategóriában

Ezüst fokozat: Csillagszeműek néptánc csoport

Roma Ki-Mit Tud? - Örkény

Vers kategóriában

I. helyezett:
 • Oláh Szilvia, 3. osztály
 • Zsigár Tímea, 3. osztály

Különdíjas: Kala Andrea, 8. osztály

Próza kategóriában

I. helyezett: Spanyiel Tibor, 3. osztály

Tánc kategóriában

III. helyezett: Csillagszeműek néptánc csoport Különdíjas: Rupa Bettina - Kala Andrea, 7. - 8. osztály

Föld Napja - Kistérségi fotópályázat, Dabas

I. helyezett: Deák Bence, 8. osztály II. helyezett: Klauz Ágota, 8. osztály III. helyezett: Tóth Mercédesz, 8. osztály

Megyei Tanulmányi Verseny, Budapest

X: helyezett: Volf Petra, 5. osztály

Sporteredmények

Kistérségi 100 m-es síkfutás

I. helyezett: Raffael Erik, 8. osztály

Kistérségi 300 m-es síkfutás

I. helyezett: Raffael Erik, 8. osztály

Kistérségi atlétika - IV. korcsoport (távolugrás)

III. helyezett: Raffael Erik, 8. osztály

Kistérségi atlétika - III. korcsoport

III. helyezett: Raffael Márk, 6. osztály
Valamennyi tanítványunknak gratulálunk, és elismeréssel köszönjük a kiváló teljesítményeket!

A 2009-ik évi országos kompetencia-mérés eredménye

CsatolmányMéret
kompetencia200910.pdf33.45 KB

Rónay-díj

A 2008/2009-es tanév Rónay-díjasa

Kakucs Község Önkormányzata tartósan magas színvonalú tanulmányi munkájáért és kimagasló kulturális tevékenységéért Klauz Ágota 8. osztályos tanulót Rónay-díjban részesítette.

Klauz Ágota

Szeretettel gratulálunk a kimagasló teljesítményhez, e kitüntető cím elnyeréséhez Ágotának, valamint Perutek Bernadettnek és Tóth Fruzsinának is, akik az Önkormányzat könyvjutalmát vehették át eredményes 8 éves munkájukért.

Sok sikert kívánunk további tanulmányaikhoz! Kívánjuk, hogy tanulmányaikat, elképzeléseiket ugyanilyen magas színvonalon valósítsák meg!

Perutek BernadettTóth Fruzsina

„Jó tanuló – jó sportoló” díj

A 2008/2009-es tanév „Jó tanuló – jó sportoló” díj nyertese

Kakucs Község Önkormányzata kimagasló tanulmányi eredményéért és kiváló birkózó-sportteljesítményéért Rutterschmid Richárd 8. osztályos tanulót a „Jó tanuló – jó sportoló” díjban részesítette.

Gratulálunk a kimagasló teljesítményekhez, e kitüntető címek elnyeréséhez. Kívánjuk, hogy tanulmányaikat, elképzeléseiket ugyanilyen magas színvonalon valósítsák meg.

Rutterschmid Richárd

Tanárok

Arany Diploma

Ötven év után - Arany Diploma

Amikor a fiaidat oktatod, a fiaid fiát is oktatod…

Jó szívvel tájékoztatjuk községünk lakóit, volt tanítványokat, hogy nyugdíjas kollégánk, Molnár Józsefné tanítói munkássága elismeréseként újra átvehette tanítói oklevelét ez év szeptemberében. Ötven év elteltével ünnepélyes keretek között, a váci Székesegyházban Arany Diplomával jutalmazták több évtizedes pedagógiai tevékenységét.

Mindig mélyen meghatódom, ha arra gondolok: milyen mélyen érző, mennyi alázattal bíró pedagógus az, aki évtizedeken keresztül magára vállalja azt a felelősséget, amellyel a felnövekvő nemzedékek oktatása-nevelése jár. Aki megtiszteltetésnek és nem napi nyűgnek, nem megélhetést biztosító munkának fogja fel a gyermeknevelést. Mindannyian ilyen pedagógusok szeretnénk lenni, amikor kikerülünk a főiskoláról, egyetemről. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Mert a hétköznapok gondja-baja gyakran elfeledteti velünk eredeti álmainkat.

Neki sikerült! – ő nagyon jól tudta, érezte, hogy a hivatás - amit választott - nagy felelősséggel jár, de ugyanilyen sok szépséget is rejt magában. Csak rá kellett néznünk, ahogy lehajolt a gyerekekhez: törődés volt minden mozdulata, okító volt minden szava. Lelke mélyéből, egész lényével a rábízott gyermekek jövőjét tartotta szem előtt. Gyakran emlegetjük mindennapjaink gyakorlatában, mert irigyeljük a mindenki által elfogadott és megbecsült pedagógiai szigorát. Irigyeljük optimista humorát, vidám kisugárzását. Irigyeljük azért, mert alig van ház a faluban, akinek valamely családtagját ne tanította volna. Ő volt a falu tanító nénije, az örökös elsős tanító néni.

Ő Molnár tanító néni, több generáció nevelője. Közel hétszáz gyermeket, ma már felnőttet tanított meg írni, olvasni, számolni.

Arany Diplomás tanító néni! Köszönjük azt, hogy mindannyiunkat tanítottál, neveltél annyi éven át. Köszönjük az itt élő, a településünkre, iskolánkba visszatérő felnőtteket, akik tanítványaid voltak egykoron. Legfőképpen azt köszönjük, hogy iskolánk történetében követendő értéket alkottál pedagógiai munkásságod során.

Kívánjuk, hogy kis falunk első Arany Diplomásként a felfrissült szép emlékek aranyozzák be további nyugdíjas éveidet.

Marton Ilona
igazgató

Interjú Molnár Józsefné Arany Diplomás tanító nénivel

 

„Szeressétek a gyermeket! Krisztus helyett jártok követségben, szeressétek, akiket az isteni MESTER szeret. Tanítsátok őket erényre, mutassatok nekik jó példát.”

(Apor Vilmos püspök)

 

Tisztelt Olvasók! Biztosíthatom Önöket, hogy az elkövetkezendő néhány percben egy olyan tanító nénivel ismerkedhetnek meg, aki egész eddigi életét a rábízott gyerekeknek szentelte, s nemcsak tanította, hanem nevelte is őket. Bevallom, kissé személyes hangvételű lesz ez az interjú, mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Marika néni tanított meg jó pár évvel ezelőtt a betűvetésre is, majd jóval később – de már ennek is 30 éve! – tőle kaptam rengeteg segítséget, iránymutatást, hogy most már én hogyan vezessem be a rám bízott gyerekeket a betűk, a számok birodalmába, amit ezúton is szívből köszönök neki. Marika néni, mint mindig, most is nagy-nagy szeretettel fogadott otthonában, ahol elbeszélgettünk, s melynek részleteit most megosztom Önökkel.

- Mit gondolt az Arany Diploma átvételekor? - Sok-sok emlék kavargott bennem: Az elmúlt 50 év egy-egy főbb állomása; Az édesanyám, aki lehetővé tette, hogy tanulhassak; A sok-sok kihívás, megfelelni-akarás, kudarcok, sikerek; A barátok – élők, halottak -, tanítványok, kollégák; A munkával eltöltött évek… Boldog vagyok és hálás, hogy Marton Ilona igazgatónő nem felejtett el, s megszervezte számomra, hogy részt vehettem ezen a felejthetetlen, csodálatos ünnepségen. Ezt ezúton is köszönöm neki!

- Hogyan ünnepelte meg az Arany Diploma átvételét? - Sok-sok gratulációt kaptam volt tanítványaimtól, kollégáimtól, barátaimtól, ismerőseimtől, ami nagyon jól esett. Külön öröm volt számomra, hogy családomat magam mellett tudhattam, s együtt örülhettünk, együtt ünnepelhettünk.

- Hogyan került erre a pályára, milyen volt a kezdet, az indulás? - Mivel végig jó tanuló voltam, tanáraim láttak bennem fantáziát, így javasolták nekem a tanítói pályát, amit sosem bántam meg. Újra így döntenék! A pesti és a nagykőrösi intézetbe is felvételt nyertem, de mivel a nagykőrösi iskola értesített korábban erről, így ezt a helyet foglaltam el. Így kerültem életemben először távol az otthonomtól, a családtól, amit eleinte nagyon nehezen viseltem, mivel évente csak háromszor mehettünk haza, nem úgy, mint manapság, minden hétvégén. Aztán jöttek a barátságok, az érdekes feladatok, s bár lassan, de „beszoktunk”.

Öt csodálatos év után, ahol úgy érzem, alaposan felkészítettek bennünket a ránk váró feladatokra, Nyáregyházára kerültem, a tanyavilágba, ahol osztatlan osztályban tanítottam elsős és harmadikos gyerekeket együtt. Nagyon nagy volt a kihívás, de abban az időben a gyerekekkel és a felnőttekkel is könnyebb volt elfogadtatni bármit, mint most, fegyelmezettebbek voltak a tanulók, így nem kellett a fegyelmezésre időt pocsékolni.

- Milyennek látja a ma iskoláját? - Egyrészt örülök, hogy már nyugdíjas vagyok. Úgy látom, hogy a pedagógusok ma nem kapják meg azt a megbecsülést, elismerést se a szülők, se a tanulók, de ami még rosszabb, az egész társadalom részéről, amit maximálisan megérdemelnének. Régen a tanítók szava szent volt, egy szülő sem kérdőjelezte meg döntését. Eszébe sem jutott, hogy szembeszálljon vele, netán bántalmazza. Aztán nagy probléma az is, hogy az osztálylétszámok nőnek, az óraszámok csökkennek, a követelmény meg marad. A kötelező óraszám is nő. A szülők nem érnek rá a gyerekükkel foglalkozni, a gyerekeket csak a tv, a számítógép, a semmittevés érdekli, nem a tanulás vagy a munka. Tessék így eredményt elérni!

- Mit üzen a mai gyerekeknek? - Nagyon szeretném, ha a gyerekek elhinnék, hogy munka nélkül nem érnek el semmit! Sok munka, kitartás, lemondás árán érhetik el céljaikat. És legyenek is vágyaik, céljaik! És ne csak a pénz vezérelje őket, hanem a szívük is. Legyenek segítőkészek, ismerjék meg az együttérzés, a szeretet csodáját. És tanuljanak, tanuljanak, amennyit csak bírnak, hogy műveltekké, önálló gondolkodókká válhassanak, akiket a mindenkori hatalom nem tud befolyásolni, s tudnak dönteni az értékes és hitvány között.

- Végül hadd kérdezzem meg: Hogy van, Marika néni? - Soha ilyen jól nem éreztem magam, mint mostanában. Bírom a munkát, nem fáj semmim. Az unokáimmal, dédunokáimmal élek. Minden nap találok elfoglaltságot, soha nem unatkozom, tevékenyen élek még ma is. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy így, karácsony közeledtével mindenkinek jó egészséget, békés, boldog ünnepeket kívánjak.

- Köszönöm a beszélgetést, és mind a magam, mind az olvasóink nevében hadd gratuláljak az Arany Diplomához! Kívánok további erőt, egészséget ahhoz, hogy nyugdíjasként is találja meg mindig az élet szépségét.

Marika néninek is és minden kedves olvasónak is szívből kívánom, hogy a karácsonyi ünnepeket tiszta szívvel és tiszta lélekkel ünnepelhessék, hogy mindenki találkozhasson a csodával: Jézussal.

Boldog, békés ünnepeket kívánok:

Kálvin Jánosné, Babi tanító néni

„Zenit 41” Apáczai Diploma Díj

Az év tanítója - „Zenit 41” Apáczai Diploma Díj

A díjat az Apáczai Kiadó alapította mindazoknak, akik pályájuk tetőpontján szorgalmukkal, kitartásukkal, igényes munkájukkal elősegítik a barátság, a szeretet, a becsület, a tolerancia meggyökereztetését és megtanítását a felnövekvő nemzedék körében.

Nem kis büszkeséggel tölti el bennünket, hogy az idei tanévben, hogy e kitüntető cím Bronz Diploma Díját kollégánk, Varró Ágnes tanító néni vehette át. A sors különös „jutalomjátéka”, hogy ugyancsak Ő nyerte el az országos tanítási versenyen matematika tantárgyból az év tanítója címet is. A díjakat Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató adta át az alábbi gondolatok kíséretében:

„az a méltányos és igazán tisztességtudó eljárás, ha megvalljuk azok nevét, akiknek segítségével eredményt érünk el”.


Díjátadás közben Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató körében


A versenytanítás pillanatai Győrött

Vezetőként magam is így érzem: becsüljük meg őket, mert bármennyit is adunk lelkiekben, nem tudunk eléggé hálásak lenni azoknak, akik kiváló eredményeket érnek el a gyermekek nevelésében-oktatásában. Akik iskolánk és kis falunk jó hírét öregbítik hazánk határain belül és azon kívül is.

Iskolánk dolgozói és tanítványai nevében köszönöm példaértékű pedagógiai tevékenységét, alkotó munkáját. Őszintén örülünk Ági tanító néni sikerének, mert eddig is, de ezután még nagyobb megtiszteltetés Apáczai díjas kollégával, az év tanítójával dolgozni.

Marton Ilona
igazgató

További képek

dsc05554 dsc05555 dsc05557 dsc05562 dsc05584

Pest Megye Pedagógusa Díj

Pest Megye Pedagógusa Díj

Ismét kakucsi siker született a Pest megyei tanítási versenyen Szadán, ez év októberében. A szadai Székely Bertalan Általános Művelődési Központ Általános Iskolája tavasszal tanítási versenyt hirdetett a Pest megyében élő tanítók és tanárok számára. Ezen a nagyszerű versenyen iskolánkat Serfelné Szaller Edit – iskolánk második osztályos tanító nénije – képviselte, aki méltó elismerést vívott ki a szadai kisiskolások és a zsűri tagjai körében egyaránt.

A zsűri nagyra értékelte azt a páratlan élményt, melyet az órán látottak nyújtottak. Külön kiemelték Edit tanító néni varázslatos személyiségét és a még csak kevesek által ismert oktatási-nevelési módszert, a kompetencia alapú, kooperatív tanítási technikáját.

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az idei évben Pest Megye Különdíjas Pedagógusa Serfelné Szaller Edit tanító néni, aki munkáját, mindennapjait velünk – kollégákkal – és kedves kis osztályával tölti itt, nálunk a kakucsi Általános Iskolában.

Gratulálunk e kimagasló teljesítményhez! Kívánjuk, hogy e siker magasztos élménye adjon erőt mindennap tanítványaid példaértékű oktatásához és neveléséhez.

A tantestület és tanítványaink nevében:

Marton Ilona
igazgató

Képek

dsc04880 dsc04886 dsc04890 dsc04891

Genius Apáczai Diploma Díj

A kakucsi Általános Iskola Szülői Munkaközössége, diákjai és dolgozói nevében gratulálunk Marton Ilona igazgatónőnek a „Genius Apáczai Diploma Díj”-hoz , vagyis a „Gyermekek szolgálatáért életműdíj” elnyeréséhez.

A díj átadására a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére 2009. január 20-án Budapesten került sor. A pályázat útján elnyert díjat az Apáczai Kiadó és az Oktatási Minisztérium nyolc tagú szakértői bizottsága bírálta és adományozta az ország legkiválóbb pedagógusai számára. Büszkék vagyunk igazgatónőnkre, mert kitüntetésével országos hírnevet szerzett kis - iskolánknak, falunknak.

Marton Ilona vezetői-, oktatási-, módszertani kultúrája olyan magas szintű, amiről oktatási rendszerünk ma csak ábrándozik. A régi világ nemesszívűségének, a XXI. század kihívásainak „lámpása”. Támogat minden gyermekközpontú, emberséges, cselekvő tudást adó nézetet. A felnövekvő nemzedék tanítását, értékeit példamutatásával éri el. Iskolája-, diákjai-, kollégái iránti elkötelezettsége tervszerű, pontos precizitása példaértékű és kimagasló. Az Oktatási Minisztérium az általa összeállított Minőségbiztosítási Programunkat kiválóra minősítette.

Tudását nem öncélúan használja, mindig segítőkész. A magyar oktatás fejlődését szívügyének tekinti.

Kívánjuk, hogy ez a magas rangú kitüntetés adjon erőt, egészséget a további munkájához. Gyermekszeretete, hitvallása segítse mindennapjait.

Fontosnak érzi és iskolánkban alkalmazza:

 • „hogy mindenki valaki”
 • „hogy minden gyermekhez más út vezet”
 • „hogy minden gyermekhez legrövidebb út a szeretet”

Móra Ferenc szavaival élve: „ A szeretet az élet.”

Köszöntés

Genius koszontes 004 Gnius d tadsa 032 IMG_5308 IMG_5313 IMG_5305 iskola oklevel

Tanítási verseny 2009.

A kiválóság díja

Nem kis büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az Apáczai Tankönyvkiadó által meghirdetett országos tanítási versenyen ismételten kakucsi siker született.

Serfelné Szaller Edit kolléganőnk – a második osztály tanító nénije – az országos tanítási versenyen matematika tantárgyból második helyezést ért el. Az ezüst fokozatú díjat április 11-én, a Költészet Napján vette át. Felemelő érzés volt annak tanúja lenni, ahogyan fiatal, tehetséges kolléganőnk sikerre vitte oktatási-nevelési kultúránkat az ország szakmai zsűrijének ámulatára. A siker titka maga a pedagógus és az a tanulóbarát pedagógia, amelyet képvisel. A siker részese viszont nemcsak ő, hanem az a kis csapat is – a második osztály –, akik minden lépésében támogatták és segítették őt. Rajongással vágytak a közös sikerre, mint utólag kiderült, dicséretre méltó csapatmunka volt. Köszönet illeti az osztály minden kis tanulóját, akik bátorították és erőt adtak ahhoz, hogy tanító nénijük a csaknem egy éven át zajló megmérettetésben ilyen kiváló elismerést szerezzen.

Gratulálunk a sikerhez! Köszönetünk, elismerésünk és megbecsülésünk a dolgos hétköznapokban is kísérni fog.

Marton Ilona
igazgató

Képek

img_2180 img_2181 img_2184 p4100026

Teleki Blanka-díj - miniszteri kitüntetés

Pedagógus Nap alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter a pedagógusok munkájának elismeréseként, a pedagógus hivatás megbecsülése jeléül kitüntetéseket adott át a Szépművészeti Múzeum márványcsarnokában.

Idén másodszor adta át a miniszter a Teleki Blankáról elnevezett „Az esélyt teremtő pedagógus” - díjat azoknak a pedagógusoknak, akik nevelő-oktató, fejlesztő munkájuk során kiemelkedő eredményességgel, odaadással tevékenykednek a hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók segítésében, elkötelezetten küzdenek az egyenlő esélyek megteremtéséért.

Kitüntető elismerése iskolánk intézményvezetőjét is megtisztelte: Marton Ilonát - iskolánk igazgatóját - több évtizedes sikeres, esélyt teremtő iskola megvalósításáért Teleki Blanka díjban részesítette.

Gratulálunk e kitüntető cím elnyeréséhez, a siker örömében osztozva kívánjuk, hogy akaraterőd, karikatív szellemiséged még sokáig éltesse iskolánkat!

Munkatársaid és Tanítványaid

nagy_iskola_Marton_Ilona.jpg nagy_iskola_Ilona_kszntse.jpg

Pedagógus Szolgálati Emlékérem

Mivel köszönhetnénk, s mivel köszönhetnénk meg egy testnevelő Kolléga több évtizedes pedagógusi munkásságát, mint e szép szavú költő idézetével:

„Sokszor köszöntem én az iskolának,
mely tavasz végén elcsendesedett,
az ablakok és a termek visszavárnak,
nyelvem hegyén reszket a felelet.”

Bizonyára ilyen, vagy ehhez hasonló gondolatok kíséretében éli majd meg a szeptemberi iskolacsengő hívó szavát Horváth István kollégánk - tanár úr -, aki közel 40 éves tanári pályafutása végéhez közeledve nyugdíjazását kérte.

Huszonnégy esztendős kora óta tanít nálunk - elsősorban testnevelő tanárként - immáron 36 esztendeje. Azóta sok-sok tanítvány került ki a keze alól, több, mint ezer tanuló. Többen nekik köszönhetik szépen induló és ívelő sportkarrierjüket, emellett élő tábori közösségeket szervezett úgy az iskolában, mint azon kívül. Szíveket oltott be a természetjárás jó ügyével, a sport tiszteletével és szeretetével. Köszönjük az elmúlt négy évtized minden nagy pillanatát, minden pici mozzanatát, minden vidám napját.

Nyugdíjba vonulása alkalmából több évtizedes pedagógusi munkássága elismeréseként az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozta kollégánknak.

Az ezernyi tanítvány és a munkatársak nevében őszintén gratulálunk az elismeréshez. Kívánjuk, hogy nyugdíjas napjai alkotó munkával, a test és a lélek teljes harmóniájában teljenek majd.

Marton Ilona igazgató

A búcsú képei

IMG_6906 IMG_6920 IMG_6924 IMG_6925 IMG_6934 IMG_6937 IMG_6945 IMG_6950