Iskolacímerünk jelentése

címer

Mit üzen számunkra a szimbólum?

Ha megfigyeljük magunkon, hogy hol, milyen közösségben szeretünk lenni, és hol nem, akkor közelebb jutunk a megértéshez. Diákjainknak is szükségük van az intézmény által közvetített üzenetre, vállalható közösségi jegyekre, szimbólumokra.

Ezeken keresztül is azonosulnak intézményünkkel, mondhatjuk úgy is, hogy a „mi” tudat kialakításának egyik sarkköve.

Évszázados hagyomány, hogy az intézmények idézeteket, jelmondatokat írtak, festettek a tantermekbe. Természetesen ezek között olyanok is akadnak, amelyek kibírták a neveléstörténeti évszázadokat. Ma sincs ballagási meghívó valami szép bölcsesség idézése nélkül. Ez a mesterséges szimbolika. Az a funkciója, hogy valami küldetést sugalljon, valami egységes értékrendszert (normát), erkölcsöt közvetítsen.

Mi is ezt szeretnénk erősíteni azáltal, hogy megterveztük iskolánk emblémáját.

Az emblémánkban iskolánk nevelésfilozófiáját fogalmaztuk meg:

  • A köralap megválasztása a teljességre való törekvés kifejezője (a természet három alapszínével).
  • A háromszög megválasztása a család, iskola, fenntartó felelősségét, a hajlított ív a rugalmas munkakapcsolatra való törekvést fejezi ki.
  • A háromágú fácska alsó ága a szülői ház meghatározó szerepét, a középső ág a pedagógusok fejlesztő tevékenységét, a legfelső ág a tanuló befogadóképességét jelképezi. Ez oktatásunk legmeghatározóbb tényezője.
  • A fácska végén nyíló virág a fejlődő, kinyíló személyiség jelképe, melyet ballagó diákjaink testesítenek meg.
  • A fehér virágocskák iskolánk tisztaságának kifejezői.

 

Összességében iskolánk emblémája egyéni arculatunk kifejező eszköze: népi hagyományokat őrzünk és ápolunk, ebből eredően emblémánk népies jellegeket hordoz magában.

Az embléma – mint iskolánk szimbóluma – ezentúl jelen van minden céges, levélpapírunkon, borítékon, zászlón. No és természetesen a pólón, melyet reményeink szerint minden kakucsi diák büszkeséggel és méltón visel majd. Biztosak vagyunk abban, hogy ezek az intézmény-feliratos pólók kedves azonosító viseletei lesznek a kakucsi diákoknak iskolai rendezvényeinken, tanulmányi- és sportversenyeken, kirándulásokon, táborokban és országjáró kirándulásokon egyaránt.

Iskolapóló

Iskolánk tanulóinak lehetősége van, hogy iskolánk címerével ellátott pólót vásároljanak. A titkárságon kapható különböző méretekben, mely rendezvényeken, testnevelés órán egyaránt használható.