KIN napok

 

Egy fecske nem csinál nyarat…

A Kakucsi Iskolai Napraforgó Napok egyhetes programsorozata kibővült és folytatódik: az öko-programok, a szelektív hulladékgyűjtés, a növény- és állatvédelem továbbra is fontos feladatunk.
A projekt hetet is sokféle gyűjtőmunka előzte meg.
Nagyon örültünk, hogy a művészeti délutánon sok vendég látogatott el iskolánkba, ahol diákjaink bemutatták, milyen sokrétűek, milyen tehetségesek. Gratulálunk szorgalmukhoz, tehetségükhöz, kitartásukhoz!
Az öko-nap délelőttjén sok játékos feladat mellett jutott időnk a népi hagyományok ápolására is. Reméljük, a játékos vetélkedők, a madárhangokkal való ismerkedés, a szelektív hulladék válogatása, a térbeli társasjáték, a pet-palack taposó- és gyűjtőverseny, a sárfészek-készítés, a madáritatók, madárodúk elhelyezése, de még az étkezés közben is jól szórakoztak a tanulóink. Bízunk benne, hogy az egészséges ételek és italok fogyasztásáról szóló tájékoztatók és gyakorlatok sem voltak feleslegesek!
A fiúk májfát állítottak a lányoknak.
A délelőtti programok a tanítási órák keretei között is folytak. A témához kapcsolódva megszámoltuk, hogy Kakucson a közvetlen környezetünkben 535 fecskefészek található, közel 271 pár fecskével.
Ez a szám is mutatja, hogy a meglevő fecskefészkek fele üresen maradt. (Ez az adat április 28-29-i adat.)
Azóta - ha figyelemmel kísérjük- szerencsére érkeztek újabb fecskék, jóval 2 héttel a megszokott időn túl.
A pénteki Pitypang-túra a Gulyakúthoz nagyon jól sikerült. Az idő is kedvezett nekünk: csodálatos napsütés volt, élveztük minden percét. A játékos akadályverseny nagy sikert aratott. A főzés sem maradhatott el, köszönjük a szülők segítségét, nagyon finom paprikás krumplit készítettek. Szeretnénk minden segítőnknek köszönetet mondani, akik hozzánk csatlakozva részt vettek, segítettek a környezetünk óvásában, ápolásában! Sok kicsi sokra megy! Reméljük, hogy a kezdeményezések, a figyelemfelhívások értő fülekre, kezekre, értelemre találtak.

Deák Ildikó ig.h.

 

2008. óta.........a mai napig

(2009. július)

Minden évben rendszeresen megrendezésre kerül a KIN-napok projekt sorozat.  Évente változatos, ötletes kihívások várják a diákokat.  Vetélkedőkkel, kirándulásokkal, Környész-napokkal, tesszük színessé a programokat. Szerencsére mindig van konkrét téma amihez kötődhetünk, lehet az helyi, kistérségi, országos esemény is.

2012-ben Ünnepeltük  emeletes iskolánk átadásának 50., a tornacsarnok átadásának 20. évfordulóját . Mindennek tiszteletére elkészítettük   a KÉPES KRÓNIKa című színes könyvünket, mely bemutatja az iskolánk jelenlegi és volt diákságát egészen az 1900 évekig.

 

2009 tavasza

Április végén rendeztük meg a Kakucsi Iskolai Napraforgó Napokat. Az egyhetes program sok érdekes interaktív feladatot tartalmazott. Kapcsolódtunk falunk 225 éves évfordulójához, így az előzetes gyűjtőmunkák, a délelőtti és a délutáni elfoglaltságok e téma köré csoportosultak. Felkerestünk mestereket, bepillanthattunk a dolgos mindennapjaikba, sőt még ki is próbálhattunk néhány „mesterfogást”. Sok szép tablót készítettünk, melyeket a Falunapon is kiállítottunk. Idő hiányában azonban mindenkihez nem sikerült eljutnunk, de mindezt folytatni szeretnénk a közeljövőben. Köszönjük türelmüket, segítőkészségüket mindazoknak, akikhez eljutottunk, további jó egészséget, munkájukban sok szépséget, örömet kívánunk nekik!
A délelőtti tanórák témája élőhelyünk múltjával, jelenével, élővilágával foglalkozott. A délutáni kirándulások a falunk és környékének megismerését szolgálta. Mindezt persze feladatokkal, kézművességgel, tapasztalatgyűjtéssel színesítettük Megfigyeltük, kipróbáltuk a kenyérsütést hagyományos módon dagasztva, kelesztve, kemencében sütve. Majd a nagyüzemi kenyérsütést is megfigyelhettük a CSIKI-pékség jóvoltából. Mindkét helyen finom falatokkal kedveskedtek, ami nagyon jólesett a kifáradt vándoroknak. Köszönjük kedvességüket!
Az utolsó nap vásári forgatagba csöppentünk, volt ott mindenféle finomság! A jósda, a gólyalábazás, a népi játékok, a májfaállítás, a közös éneklés- tánc, a mesterség-, a színi-bemutató közben anyukák szorgos csapata készítette a finom ebédet. Ügyességüket bizonyította az üres kondér, a falatozók nevében is köszönjük! Persze folytathatnánk az elvégzett feladatok sorolását, mit egy nagyon jó kis közösség, a diákjaink lelkesedése, a szülők támogatása, a falubeliek segítőkészsége, türelme segített. A pedagógusaink munkájának legnagyobb elismerése a boldog gyermekmosoly, a sok vidám arc. A mindennapok feladatai mellett bizony nagy energiát, kitartást, türelmet igényel egy ilyen nagyszabású projekt kidolgozása, megszervezése, lebonyolítása. Sok értekezésre, közös, összehangolt munkára, egyéni ötletekre, új innovatív módszerekre, korszerű szemléletre van szükség mindehhez. Nagyon fontos, hogy tanulóbarát módszereket alkalmazva fejlesszük a képességek és készségek tárházát, hogy a tudás maradandó és élményszerű legyen.
Nagy hangsúlyt fektetünk a „hogyanra”, a „miértre”, ezt segítik a projektek, amiket ősszel és tavasszal is kidolgozunk. De ha visszatekintünk az elmúlt tízen évre, a Katalin-bálok műsorai is projektek voltak. Úgyhogy méltán dicsekedhetünk: mi nem járunk gyermekcipőben e téren sem! Hisz ez a jövő, sőt Budapesten nem olcsó magániskolákban ezt kínálják általános, vagy középfokon is. De nekünk nem kell olyan messzire menni, nekünk itt van helyben. A mindennapos új kihívásoknak megfelelve kompetenciafejlesztést, projektet, integrációt, differenciálást, kooperatív tanulást, interaktivitást kínálunk. Közel öt év óta e szellemben folyamatosan fejlesztjük szellemi és tárgyi feltételeinket. Amihez egy nagyon lelkes csapat kitartó, tervszerű és összehangolt munkája társul.

Deák Ildikó
igazgató helyettes

A Kakucsi Iskolai Napok projekt keretében kibicikliztünk Varró Tomiékhoz a fatelepre, ahol óriási élményben volt részünk! Megismerkedtünk az asztalosmesterséggel. Láttuk a különféle gépeket munka közben, és legnagyobb örömünkre Tomi apukája segített abban is, hogy kis asztalos inasokként mi is fűrészelhessünk, fúrhassunk, faraghassunk. Köszönet érte!

Egy másik délután újra kerékpárra ültünk. Akkor felfedeztük és bejártuk Kakucs utcáit. Megnéztük, hogy az osztályunkból ki hol lakik. Láttuk Szabó Domcsiék különleges kutyáit, megsimogattuk Pöppl Barbiék aranyos nyuszijait, mókáztunk Vozár Sanyi hörcsögével, felfedeztük Vigh Andrisék udvarát, jégkrémet ettünk Babai Berniéknél, és jót játszottunk Surman Mátéék tágas udvarán. A nap végére kellemesen elfáradtunk. Erősen éreztük, hogy együtt vagyunk, egy osztályhoz tartozunk, és jó együtt lenni. Köszönjük minden kedves szülőnek, aki segített minket. Jó érzés, hogy osztályunkat támogató szülők veszik körül. Külön köszönet Szabó Zoltánnénak és Hornyák Miklósnak, akik egy-egy napon el nem fogyó türelemmel kísértek bennünket.

A 2. osztály nevében: Serfelné Szaller Edit of.

2008 tavasza

Hagyományainkhoz híven a tavaszi időszak programsorozata az elmúlt évben a középkori Magyarországra varázsolt minket.

Időpontja: 2008. április 24-25-26.

A Kakucsi Iskolai Napraforgó Napok projektben a hét elejétől az iskola minden tanulója és tanára részt vett. A tanítási órák témája is e köré csoportosult.

Ízelítő a programból:

Csütörtök délután:

  • Honfoglaláskori és reneszánsz műhelymunkák.
  • Elfeledett mesterségek nyomában

Péntek:

  • Honfoglaláskori élet: jurta állítás; női-férfi viseletek; kiállítás; előadás; harci eszközök megismerése; kelevéz-hajítás; a magyar íj bemutatása; lepénysütés; stb. élő történelem óra keretében.

Szombat:

  • Mátyás király Homokfalván: lovagi tornák; reneszánsz művészet; a kor illemtana; széptevés; parázson sütés-főzés; mesejáték; reneszánsz táncok; májfa állítás.

Sok játék, jó hangulat, játékos tanulás vár minden tanulónkat a következő KIN-napokon is!

Képek

Az eseményhez tartozó képek a (GalériaProjekt hetek ›) Kakucsi Iskolai Napraforgó napok galériában találhatóak.